Klimaatbestendig bouwen

"Klimaatverandering vraagt om andere architectuur..."


Daan Bolier - Architect

Klimaatbestendig bouwen...


Zomers worden warmer, regenbuien heftiger: Het klimaat verandert. Bij het ontwerp zullen we hier rekening mee moeten houden. Door het toepassen van vaste overstekken of buitenzonwering kan oververhitting worden voorkomen. Aanleg van groendaken en infiltratievoorzieningen ontlast de riolering bij hevige regenval.

 

Ontwerp
Het ontwerp van een gebouw heeft direct invloed op de energiehuishouding. Door in de winter passieve zonnenergie te benutten en in de zomer de zon zo veel mogelijk buiten te houden wordt voorkomen dat je afhankelijk bent van dure klimaatsystemen. Dit kan o.a. door toepassing van architectonische elementen als buitenzonwering en vaste overstekken. De oriĆ«ntatie van ruimtes en de zonering van een gebouw aan te passen aan de beweging van de zon kan hieraan bijdragen. 


Waterhuishouding

Door regenwater op te vangen voor hergebruik of infiltratie op eigen terrein kan voorkomen worden dat riolen overbelast raken tijdens hevige regenval. Groendaken zijn in staat het regenwater te bufferen waardoor de lozing op het riool vertraagd wordt. Door regenwater op te slaan en te filteren kan het gebruikt worden voor toiletspoeling, buitenkranen of de wasmachine. Dit bespaart drinkwater. 

zonwering
orientatie
overstek

wist u dat...


breda circulair


In samenwerking met studenten van Avans Hogeschool Breda onderzoeken we momenteel de regionale materiaalstromen met als doel een betere ketensamenwerking te realiseren. Dit zou moeten leiden tot meer circulair materiaalgebruik en minder waardeverlies. 

Op 10 december vond een ronde-tafel gesprek plaats met o.a. de gemeente Breda, de milieustraat en Vermeulen Sloopwerken.


Op 6 februari organiseert de gemeente Breda een netwerklunch voor ondernemers die zich bezich houden met circulairiteit. lees meer...


         december 2019
 

contact


ir. Daan Bolier

ArchitectBezoekadres:

De Teruggave

Ontwerpstudio Breda Circulair, 1ste verdieping

Gasthuisvelden 11

4811 VX BredaEmail: daan@bolierontwerp.nl


Tel: +31 (0)6 50 40 27 05

Bekijk LinkedIn profiel...
breda circulair

Bolier Ontwerp & Bouwregie KvK-nr: 70042543 | btw-id. NL001730580B46 | Architectenregister nr. 1.110801.010 | laatste update jan 2020 | Copyright 2019 Alle rechten voorbehouden